Het theorie examen is een belangrijk onderdeel bij het halen van je rijbewijs. Je leert alle kennis over verkeersborden, regels en verkeerssituaties. Je laat zien dat je weet welke actie het beste past bij de situaties en dat je de regel omtrent borden kent. Het aanvragen van het examen is belangrijk! als dit niet op de juiste manier gedaan wordt. Het theorie examen aanvragen kan op twee verschillende manieren. De eerste mogelijkheid is het zelf aanvragen bij het CBR. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg over het aanvragen. Als tweede optie kun je het door jouw rij-instructeur laten aanvragen bij het CBR.

Auto theorie aanvragen CBR

Voor het reserveren van een autotheorie kun je terecht bij ‘Mijn CBR’. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Als je deze niet hebt, maar wel zelf wilt reserveren kun je het aanvraagformulier Theorie-examen invullen op de site van het CBR. Lees goed hoe je het formulier moet invullen zodat je dit in één keer goed doet. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een uitnodiging van het CBR in de mail. Die ontvang je uiterlijk 3 weken voor de examendatum. Het theorie examen aanvragen verloopt als volgt:

  1. Log in op ‘Mijn CBR’;
  2. Ga naar examen reserveren of wijzigen;
  3. Kies het juiste voertuig;
  4. Kies theorie-examen;
  5. Plaats, datum en tijd kiezen;
  6. Controleer de reservering;
  7. Controleer persoonsgegevens;
  8. Accepteer de voorwaarden;
  9. Betaal direct online.

Je ontvangt gelijk een bevestiging zodra de betaling voltooid is. Je kunt maar één reservering voor hetzelfde examen maken. Ook kun je makkelijk een reservering verzetten en is er mogelijkheid tot meer tijd voor het examen. Kijk op de website van het CBR voor de mogelijkheden. 

Theorie examen aanvragen via rijinstructeur

Het is ook mogelijk om je theorie aan te vragen bij je rijinstructeur. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat het goed gaat en je er zelf niet over na hoeft te denken. Echter moet je wel jouw instructeur machtigen om de aanvraag voor jou te doen. Dit kun je tevens doen in het ‘Mijn CBR’. Hierin selecteer je het kopje machtiging voor theorie-examen. Daarna kun je de gegevens invullen van de opleider. Het machtigen zorgt voor veiligheid en betrouwbaarheid voor zowel het CBR als de leerling en de rij-instructeur. Een machtiging moet elk jaar opnieuw worden afgegeven mocht dit nodig zijn. 

Zonder aanvraag kun je geen theorie-examen afleggen bij het CBR. Het is dus essentieel dat je op tijd de aanvraag invult en aanvraagt. Overleg met jouw instructeur hoe je dit het beste aan kan pakken. Ook kan de manier van aanvragen per rijschool verschillen

Oefenen theorie examen via app

Met de theorie app van Jijkanhet ga jij goed voorbereid het theorie-examen in van het CBR. Door de erkende leermethode die gebruikt wordt, kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het examen en krijg je goede uitleg over de verschillende onderwerpen met genoeg oefenvragen. Naast de vele oefen- en examenvragen, krijg je ondersteuning van ervaren instructeurs en heb je toegang tot verschillende oefenexamens afgericht op het CBR-examen. Oefen alvast gratis enkele opdrachten via onze website, of download de app voor Android of Apple.