JIJkanhet! Autotheorie

download gratis ONZE APP

CBR AUTOTHEORIE & OEFENEXAMENS

ongelijkwaardig kruispunt LEREN

Veeg met je vinger over het scherm voor de volgende dia of vorige dia.

Ongelijkwaardig algemeen
Ongelijkwaardig kruispunt

Op een ongelijkwaardig kruispunt is de voorrang wel geregeld met borden, verkeerslichten of verkeerstekens.

Alle takken van het kruispunt zijn ongelijkwaardig (=ongelijk/niet hetzelfde).

Image is not available
Kruispunt met verkeerslichten

VERKEERSLICHTEN
Wanneer je afslaat bij een verkeerslicht met een bolletje, kun je de situatie tegenkomen dat verkeer (dus ook voetgangers en fietsers) op dezelfde weg als jij tegelijk mogen gaan rijden.
Je zult dan de "voor laten gaan" regels moeten toepassen :

- Rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afbuigend verkeer.
- Kleine bocht gaat voor grote bocht.

Voorbeeld
Op de afbeelding mag de scooter als eerste, want hij gaat rechtdoor op dezelfde weg als de motor afbuigt. Vervolgens mag de motor want hij maakt de kleine bocht en als laatste de blauwe auto want hij maakt de grote bocht.

JIJkanhet! Autotheorie
Kruispunt met verkeersborden

VERKEERSBORDEN
Wanneer je de verkeersborden geleerd hebt, weet je dat ook borden de voorrang kunnen regelen.

LET OP: Ook op kruispunten met verkeersborden gelden de voor-laten-gaan regels.

Voorbeeld

Op de afbeelding zitten de blauwe auto en de fietser op een voorrangsweg (zie haaientanden). De fietser mag als eerste want hij gaat rechtdoor op dezelfde weg als de auto afbuigt, dan mag de blauwe auto en als laatste de scooter

JIJkanhet! Autotheorie
Afbuigende voorrangsweg

AFBUIGENDE VOORRANGSWEG
Er zijn ook voorrangswegen die niet in een rechte lijn rechtdoor lopen. Deze buigen af naar links of rechts en worden aangegeven door dit bord.

Dit wordt ook wel “Dik gaat voor dun” genoemd. Dat houdt in wanneer jij op het dikke gedeelte rijdt (= afbuigende voorrangsweg) heb jij voorrang.

Vindt je dit moeilijk, probeer dan in je hoofd de afbuigende weg recht te buigen dan zul je tot de ontdekking komen dat dit een normale voorrangsweg is.

JIJkanhet! Autotheorie
VOP

VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATS
De voetgangersoversteekplaats oftewel VOP of het zebrapad. 

Hier ben je als bestuurder verplicht om de voetganger die van plan is over te steken voor te laten gaan. Ook gehandicaptenvoertuigen die gebruik maken van het zebrapad moet je voor laten gaan.

Staan er verkeerslichten bij een zebrapad, dan gaan de verkeerslichten voor op de markering. Hebben de voetgangers een rood verkeerslicht dan moeten zij stoppen.

Laat duidelijk zien dat je voorrang gaat verlenen, door op tijd te remmen.

JIJkanhet! Autotheorie
INRIT/UITRIT

INRIT/UITRITCONSTRUCTIE
Deze worden vaak gebruikt bij een woonerf, maar je vindt ze ook vaak in 30 km zones en in het begin van parkeerplaatsen. Ze hebben vaak een verlaagde stoeprand en de tegels van het trottoir lopen door over de weg.

Het berijden van een in-/uitritconstruct valt onder “bijzondere manoeuvres”. Dat houdt in dat alle weggebruikers hier voorrang hebben.  Dus ook wanneer er een voetganger overheen loopt.

Op de afbeelding komt de blauwe auto uit een inritconstructie en moet al het verkeer (ook voetgangers) voor laten gaan. De voetganger mag dus als eerste en dan pas de blauwe auto.

JIJkanhet! Autotheorie
tram

TRAM


Een afbuigende tram hoeft rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg niet voor te laten gaan.


Op ongelijkwaardige kruispunten moet een tram zich wel aan de voorrangsregels houden, moet hij wel stoppen voor een voetganger op een zebrapad en moet hij ook wachten op kruisende bestuurders op een voorrangsweg.

Voorbeeld:
Op de afbeelding gaat de tram dus eerst en dan pas de scooter.

JIJkanhet! Autotheorie
militaire colonne

MILITAIRE COLONNE
Een militaire colonne mag je nooit doorsnijden.

Zodra het eerste militair voertuig is overgestoken moet het verkeer van links of rechts wachten totdat de hele militaire colonne voorbij is. Ook al heb je een groen verkeerslicht.

Is er nog geen enkel militair voertuig overgestoken dan mag je bij groen licht wel gaan rijden en moet de militaire colonne wachten.

Een militaire colonne hoeft voetgangers geen voorrang te verlenen bij een zebrapad en hoeft een bus niet de gelegenheid te geven om weg te rijden bij een bushalte.

JIJkanhet! Autotheorie
rouwstoet

ROUWSTOET
Op een ongelijkwaardig kruispunt moet de rouwstoet zich wel aan de voorrangsregels houden.

Dus wanneer de eerste auto door groen licht is gereden en de volgauto’s krijgen oranje of rood moeten zij stoppen.

Wanneer de eerste auto al is afgeslagen, moet je de volgauto’s wel voor laten gaan. Een uitvaartstoet hoeft voetgangers geen voorrang te verlenen bij een zebrapad.

Alle voertuigen van een rouwstoet moeten links en rechts voorzien zijn van een zwarte vlag in de vorm van een gelijkbenige driehoek. Voert de rouwstoet geen vlaggen, dan moeten zij de normale regels volgen.

JIJkanhet! Autotheorie
Einde


EINDE

ONGELIJKWAARDIG KRUISPUNT

previous arrow
next arrow

welke online cursus moet ik kiezen ?

Wij horen vaak van leerlingen dat ze door de bomen het bos niet meer zien en niet weten voor welke autotheorie ze moeten kiezen. Dat is begrijpelijk, want er zijn erg veel aanbieders.

Welke cursus is nu eigenlijk geschikt voor het CBR  theorie-examen ?

HET ANTWOORD IS SIMPEL!

Een online autotheorie-cursus is geschikt wanneer deze alle 9 CBR-onderwerpen behandelt. Onder deze onderwerpen valt ook de gevaarherkenning.

Wanneer een online-cursus geen oefen- of examenvragen heeft, zegt dat niets over de kwaliteit, maar meer over de service.

Nieuwsgierig naar de CBR-onderwerpen ?

Klik op onderstaande button.

WIL JE MEER OEFENEN?

DOWNLOAD ONZE APP EN KOOP HET OEFENPAKKET VOOR MAAR € 14,95 VOOR 3 MAANDEN