Autotheorie is de kennis en het begrip van de verkeersregels, verkeersborden en veiligheidskwesties. Door goede kennis te hebben over deze onderdelen kun je veilig de weg op. Het zorgt ervoor dat alle bestuurders veilig de openbare weg op kunnen. Daarom is het ook verplicht om een autotheorie examen te halen voordat je het rijbewijs in ontvangst kunt nemen. 

Het theorie-examen is een verplicht onderdeel van het rijbewijsproces. Het test de kennis van toekomstige bestuurders en draagt bij aan een veilige rijomgeving voor iedereen die deelneemt aan het verkeer. Het autotheorie leg je af bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De toets bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, verkeersregels en verkeersinzicht. Het goed voorbereiden op het autotheorie-examen is essentieel en vergroot de kans van slagen. 

Gevaarherkenning

Het eerste onderdeel is gevaarherkenning. Hierin word je getest op het opmerken, herkennen en voorspellen van mogelijke gevaarlijke situaties. Het is de bedoeling dat je de juiste handeling uitvoert om het gevaar te verminderen en te voorkomen. Bij dit onderdeel heb je bij elke vraag keuze uit drie opties: 

  • Remmen;
  • Gas loslaten;
  • Niets doen.

In totaal zijn er 25 vragen over gevaarherkenning en heb je acht seconden om de vraag te beantwoorden. 

Verkeersregels

Het tweede onderdeel bestaat uit het testen van verkeersregels. Hieronder vallen de borden en regels in het verkeer. Het is van belang dat weggebruikers goede kennis hebben over de verschillende verkeersregels en borden in Nederland. Door alle regels te volgen en te kennen draag je bij aan een veilige omgeving voor jezelf en andere bestuurders. 

Verkeersinzicht

Het laatste onderdeel van het theorie-examen is verkeersinzicht. Hierbij gaat het niet over de regels, maar over wat verstandig is te doen in bepaalde situaties. Je krijgt dus verschillende situaties voor je en moet vervolgens aangeven wat de beste oplossing is in die situatie. Je krijgt 12 theorievragen over verkeersregels en 28 vragen over verkeersinzicht. Ze bestaan uit meerkeuzevragen, ja-nee vragen en invulvragen. 

Leren voor autotheorie

Het leren van het autotheorie kan voor velen erg lastig zijn. Het is veel informatie en kan moeilijk zijn. Vaak wordt er geleerd uit een boek of via een dagcursus. Toch resulteert dit vaak in het niet halen van het autotheorie. Daarom biedt Jijkanhet! een nieuwe manier van leren voor je autotheorie. Jijkanhet! biedt een complete autotheorie-app waarin je 1200 oefen- en examenvragen kunt vinden. Deze vragen zijn opgesteld volgens de richtlijnen van het CBR. Hierdoor weet je zeker dat je goed voorbereid bent op het echte examen. 

Nadat je vragen hebt beantwoord, krijg je ook nader uitleg zodat je het onderwerp geheel snapt. Verder vind je veel handige tips en trics om je goed voor te bereiden op het CBR-examen. De Jijkanthet! app is overzichtelijker dan een theorieboek en geeft meer uitleg en inzichten dan andere oefenprogramma’s. Hierdoor leer je echt de regels van het verkeer!

Pakketten bij JIJkanhet!

Wij bieden verschillende pakketten aan voor het oefenen van het autotheorie. Je hebt keuze tussen drie verschillende pakketten, namelijk oefenpakket 1, oefenpakket 2 en theoriepakket. 

Bij oefenpakket 1 krijg je 500 oefenvragen per onderdeel, 750 examenvragen, gevaarherkenning en deskundige ondersteuning voor €9,99 per maand. Bij oefenpakket 2 krijg je 500 oefenvragen per onderdeel, 750 examenvragen, gevaarherkenning en deskundige ondersteuning voor €14,95 per 3 maanden. Bij het theoriepakket krijg je dezelfde voordelen, met complete autotheorie voor €24,95 per 3 maanden. 

Heb jij binnenkort je autotheorie? Maak dan gebruik van onze app en stoom jezelf klaar voor het CBR-examen! Neem een kijkje op onze website voor de mogelijkheden.