Voordat je het theorie-examen mag afleggen, moet deze worden ingepland bij het CBR. Het CBR staat voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en neemt alle rijexamen af van bestuurders in Nederland. Dit is tevens de plek waar je uiteindelijk het rijexamen en theorie-examen zult afleggen. De autotheorie inplannen doe je voordat je het praktijkexamen gaat afleggen. Dit is erg belangrijk, want zonder het theorie-examen gehaald te hebben kun je geen praktijkexamen doen. Zorg er dus voor dat je op tijd jouw theorie-examen aanvraagt in overleg met jouw rijinstructeur. In deze tekst bespreken we hoe je de autotheorie inplannen kunt en waar je op moet letten.

Waarom autotheorie inplannen

Je moet het autotheorie inplannen bij het CBR omdat je hier ook het examen maakt. Zij verzorgen de locatie en de toets die je moet maken om het theorie gedeelte af te kunnen ronde. Echter, is het vaak druk bij het CBR en zijn er soms wachtrijen. Het is dus belangrijk om het theorie-examen op tijd in te plannen. Wanneer je de theorie hebt gehaald, is dit een jaar geldig. Binnen dit jaar moet je dus het praktijkexamen halen. Je moet er dus voor zorgen dat je op tijd de theorie haalt om de praktijk te kunnen doen, maar ook niet te vroeg want dan kan de theorie verlopen. Overleg met jouw rijinstructeur wat het beste moment is voor jou om het theorie-examen te maken. Er zijn twee manieren hoe je de autotheorie kunt inplannen namelijk: 

  • Autotheorie inplannen bij het CBR;
  • Autotheorie inplannen rijinstructeur.

Autotheorie inplannen CBR

Wanneer je zelf het examen wilt inplannen, kun je dit doen via de website van het CBR onder “Mijn CBR”. Let op, je hebt hier een DigiD voor nodig. Als je geen DigiD hebt, kun je het aanvraagformulier invullen dat op de website staat. Zodra je bent ingelogd in het Mijn CBR gedeelte, kun je kiezen voor een examen reserveren of wijzigen. Vervolgens kies je het juiste voertuig waarvoor je examen doet en klik op theorie-examen. Kies de plaats, tijd en datum voor het examen en controleer de reservering nog eens goed. Let op dat alle gegevens kloppen, ook jouw persoonsgegevens. Vervolgens accepteer je de voorwaarden van het CBR en kun je gelijk online betalen. Nu is jouw theorie-examen aangevraagd en ontvang je een bevestiging in de mail.

Autotheorie inplannen rijinstructeur

De tweede manier van de autotheorie inplannen, is het laten inplannen door jouw rijinstructeur. Hierbij machtig je jouw instructeur om de theorie in te plannen bij het CBR. Het machtigen doe je tevens via “Mijn CBR” onder het kopje: machtiging voor theorie-examen. Vul de gegevens in van jouw rijschool en nu kan jouw rijschool het examen inplannen. Een machtiging is, net als het theorie-examen, een jaar geldig en moet elk jaar opnieuw worden afgegeven mocht dit nodig zijn.

Oefenen voor theorie doe je bij JIJkanhet!

Met de Jijkanhet! theorie app bereid je je optimaal voor op het CBR-theorie-examen. Dankzij de gevestigde leermethode loop je geen onaangename verrassingen tegen het lijf tijdens het examen en ontvang je duidelijke uitleg over diverse onderwerpen, inclusief voldoende oefenvragen. Naast een overvloed aan oefen- en examenvragen profiteer je van begeleiding door ervaren instructeurs en krijg je toegang tot diverse oefenexamens die zijn afgestemd op het CBR-examen. Nieuwsgierig naar onze theorie-app? Die download je hier!